Tweedaagse masterclass Arnoud Huibers ‘Oplossingsgericht Werken met Systemen’ I 1 en 2 oktober 2020 I Soesterberg

Inhoud tweedaagse masterclass:

Trias ouder-jongere-hulpverlener: waar moet je op letten?

• Trias leerkracht-leerling-ouder: hoe kom je op één lijn?

• Gesprekken met meerdere hulpverleners rondom een cliënt: hoe ga je om met verschillende visies? Hoe leidt je het gesprek?

• Oplossingsgerichte relatietherapie: met conflicterende doelen werken, hoe doe je dat?

• Conflicten tussen werknemers: hoe voer je een oplossingsgericht gesprek?

• Veranderingen binnen teams faciliteren: hoe werkt dat?

• Leerlingbespreking binnen docententeams: hoe leidt je een vergadering?

Deze tweedaagse masterclass richt zich op het voeren van oplossingsgerichte systeemgesprekken met cliënten. Kernbegrippen uit de systeemtheorie en de communicatietheorie worden toegelicht en gedemonstreerd. Systemische, oplossingsgerichte interventies worden geoefend.

Systemisch denken en werken vormen de basis van de oplossingsgerichte benadering zoals deze werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Zij stonden op de schouders van een reus, toen ze de ‘Solution-Focused Brief Therapy’ ontwikkelden, namelijk de systeemtheorie. Cliënten worden niet alleen op individueel niveau aangesproken, maar vooral in relatie tot belangrijke anderen waarbij de focus op interacties en interactionele patronen en dynamieken ligt. De systeembenadering probeert geen ‘oorzaken van problemen op te sporen maar geeft ‘systemen’ kleine duwtjes in de rug om nieuwe patronen te ontwikkelen die groei faciliteren. Dat maakt haar meer pragmatisch dan analytisch.

Studiebelasting: 12 uur effectieve training; 12 uur literatuurstudie; totaal 24 uur studiebelasting.

Over de opleider:

Arnoud Huibers, GZ-psycholoog, psychotherapeut en systeemtherapeut, studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht en werd postdoctoraal opgeleid in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Zelfstandig gevestigd in Soesterberg. Lid NIP, NVRG, VKJP, LVVP, VEN. Samen met Insoo Kim Berg, co-creator van het oplossingsgerichte model, richtte hij in 2004 Solutions Centre op, een internationale organisatie voor training en consultatie van de oplossingsgerichte benadering. Vakkundigheid, rust, humor en enthousiasme kenmerken zijn stijl van trainen.

Schrijf je in voor de tweedaagse mastercourse ‘Oplossingsgericht Werken met Systemen’

Terug naar het overzicht met alle trainingen